FAQ

Generel information

Digital signering af lønbilag
Registrering af holdvagter
Oprettelse af en vagt som fast tilkaldevikar

Åbn menupunktet Dispensationsaftale for at oprette en vagt.

Hvis der er behov for det, vil vagtens start- og sluttidspunkter kunne ændres i forbindelse med signering af det digitale lønbilag.

Børneattest

Hvis du får plads på et SPV-kursus, skal du give samtykke til, at FADLs Vagtbureau må indhente din børneattest hos Rigspolitiet. Det er en forudsætning for optagelse på Vagtbureauets kurser og for at være vagttager, at du til enhver tid har ren børneattest. Du vil modtage en anmodning om børneattest i din eboks. Du skal med dit NemID godkende anmodningen inden 1 uge fra modtagelsen. Ønsker du yderligere information om børneattester, kan du læse mere her: https://www.politi.dk/da/ borgerservice/straffeattest/ boerneattest/

Vagtbinding - løn for 41 timers dagtjeneste

Du kan få kursusgodtgørelse, hvis du indenfor et år efter bestået SPV-kursus har arbejdet i minimum 200 arbejdstimer som sygeplejevikar. Godtgørelsen udgør, jf. SPV-overenskomsten, løn for 41 timers dagtjeneste, og er ikke pensionsgivende. Har du ikke 200 timer indenfor det første kalenderår, mister du din kursusgodtgørelse.
De 200 timer svarer til lidt over 2 vagter pr. kalendermåned. Hvis du skal have ferie og/eller bruge din vagtfrie måned, skal du næsten op på 3 vagter om måneden for at sikre din kursusgodtgørelse. De 41 timer er ca. 20 % ekstra i løn det første år, så det er bestemt værd at opnå.

Udover den ekstra løn, er baggrunden for de mere end 2 vagter om måneden, naturligvis patientsikkerhed og din mulighed for at oparbejde forsvarlig erfaring. Vi betegner det ”vagtbinding” eller” bindingsvagter”.
Du skal således have ca. 25 bindingsvagter, hvoraf 8 vagter skal være dagvagter, 4 skal være aftenvagter og 4 skal være nattevagter. De resterende 8 vagter bestemmer du selv, hvordan du vil fordele.
Der dispenseres ikke for manglende bindingsvagter, medmindre det skyldes sygdom, der kan bekræftes af en lægefaglig udtalelse. Du har i perioden ret til 5 ugers ferie samt mulighed for at søge 1 måneds vagtfri.

Opnår du ikke de 200 timer indenfor det første år, kan du risikere, at tildeling af vagter stopper uden yderligere varsel.
Bliver du syg i længere tid, mens du er i vagtbinding, kan du, ved forevisning af en mulighedserklæring, få forlænget vagtbindingsperioden. Barsel vil også forlænge vagtbindingsperioden.

Har du spørgsmål om vagtbinding, kontakt venligst Tina Berthou (tj@fadl.dk) eller Dorte Mønsted Bødker (dmb@fadl.dk).

Efter endt bindingsperiode:
Når du har fået godkendt dit SPV-kursus, gælder samme regler om at tage minimum 2 vagter pr. mdr. Vagterne kan enten tages som løse vagter, under en dispensationsaftale eller på hold. De kan kombineres, som du selv ønsker, og der er ikke krav til et bestemt antal af den ene eller anden type vagt. Baggrunden er patientsikkerhed og din mulighed for at oparbejde forsvarlig erfaring

Du har mulighed for 5 ugers ferie og 1 vagtfri måned pr. år. Du melder ferie ved at skrive en mail til Gry Orkelborg på go@fadl.dk, hvor du skriver i hvilken periode, du ønsker at holde ferie eller vagtfri.

Du har ret til orlov, jf. gældende lovgivning, til:

  • Barsel og forældreorlov
  • Plejeorlov
  • Pasningsorlov
  • Klinisk ophold i udlandet
  • Orlov til aftjening af værnepligt
  • Tjenestefrihed til varetagelse af borgerligt ombud

Andre ønsker om orlov vurderes individuelt, og der kan gives afslag.
Er du løs vagttager, kan du søge orlov max. 3 måneder pr. år. Har du en dispensationsaftale eller er på hold, gælder andre regler i forhold til lovgivningen.
Begrundet orlovsansøgning sendes til Gry Orkelbog (go@fadl.dk)

Når du er på vagt

Inden du skal på vagt:
Vagtbureauet ringer til dig og oplyser dig om:

  • Hospital
  • Afdeling
  • Vagttype (gang- eller fastvagt)
  • Mødetidspunkt
  • Vagtnummer
  • Patientens navn (Ændring: Grundet GDPR har vi ikke længere patientens navn, men kun stue og køn)

Mødetid og beklædning:
Du skal møde omklædt på afdelingen mindst 10 min før vagtstart. Skal du på vagt på en psykiatrisk afdeling skal du bære dit eget tøj. Sørg for at tøjet kan bruges i en arbejdssituation, da afdelingen ikke erstatter evt. beskadiget tøj. Din påklædning skal være anstændig – ingen bare skuldre eller nederdel/shorts over knæene.

Til alle typer vagter: Husk at medbringe dine egne arbejdssko og at bære dit gyldige akkrediteringskort.

Når du er på vagten:
Det er ikke tilladt at læse på vagterne, med mindre du har fået tilladelse af den ansvarshavende sygeplejerske. Brug af telefon, tablet eller computer er ikke tilladt inde på stuen, kun i personalerummet. Se desuden folderen om Social medie strategi.

Du er som vagttager omfattet af bestemmelserne om tavshedspligt iht. Forvaltningsloven og den borgerlige straffelov. Tavshedspligten gælder også, når du ikke længere arbejder det pågældende sted eller skifter hverv.

Problemer på en vagt

Der kan være mange forhold, som gør, at du kan have en dårlig eller problematisk vagt. Vagtafdelingen står til din rådighed, hele døgnet, for at støtte og vejlede dig. Har du brug for debrifing eller at tale med en om vagten, står sygeplejerskerne fra FADLs Vagtbureau klar til at tale med dig. Du er meget velkommen i åbningstiden.

Ferie

Du har mulighed for 5 ugers ferie pr. år. Du kan lægge alle uger sammenhængende eller dele ferien op i f.eks. 2 og 3 uger. Vælger du at dele ferien op, skal du kun tage 1 vagt den pågældende måned.

Ud over ferien, har du ret til en vagtfri måned. Denne skal ikke begrundes.

Ønsker du at afholde ferie eller gøre brug af din vagtfri måned, skal du skrive til Vagtbureauet

Fast tilkaldevikar-aftale

Læs mere her

Arbejdsskader og klager

Arbejdsskader:
Når du er på vagt, er det den afdeling du er på, som er din arbejdsgiver og dem der har ansvaret. Får du en arbejdsskade, enten fysisk eller psykisk, er det derfor afdelingen, du har været på, du skal kontakte. Det er også her, du skal udfylde en arbejdsskadeanmeldelse. Husk at få den ansvarshavende på afdelingen til at underskrive den. Det er deres ansvar at indberette anmeldelsen. Herefter skal du selv tage kontakt til Vagtbureauets sygeplejersker med detaljeret information om hændelsen.

Er det ikke muligt at udfylde anmeldelsen mens du er på vagt, skal du kontakte afdelingens sygeplejerske den følgende dag.

Klager:
Skulle det ske, at du får en klage på en vagt over dit arbejde, kan afdelingen sende en skriftlig klage til Vagtbureauet. Klagen behandles af en af sygeplejerskerne på Vagtbureauet, og du vil blive kaldt ind til en samtale. Her får du mulighed for at redegøre for dit syn på sagen, og vi taler om, hvilke konsekvenser klagen kan få for dig. Du har mulighed for at få støtte og vejledning af en bisidder – evt. en faglig repræsentant.

Du har selvfølgelig også mulighed for at kontakte Vagtbureauet, hvis det er dig, der ønsker at klage over forholdene på en afdeling.

Rød status i dine profiloplysninger

Hvis der er rød status i dine profiloplysniner, skal du:

  • enten afhente dit nye akkrediteringskort i receptionens åbningstid.
  • tjekke om datoen for en akkrediteringstest ikke er opdateret/gyldig.
Arbejdsmiljø, rettigheder mm.

Vær opmærksom på, at du:

  • maksimalt må arbejde 24 vagter pr. mdr.
  • efter 6 vagter i træk skal have ét fridøgn
  • minimum skal have fri 11 timer mellem 2 vagter
  • maksimalt må arbejde 48 timer gennemsnitligt om ugen målt over en 4 måneders periode.

Læs mere på fadl.dk om Arbejdsmiljø, rettigheder mm.

Hospitalsforkortelser

AH_HB = Amager Hospital (Hans Bogbinders Allé)
AH_Ital = Amager Hospital (Italiensvej)
ARH = Arresødal Hospice
Ball = Ballerup psyk.
BBH = Bispebjerg Hospital
BH = Bornholm Hospital
DI = Dronning Ingrids Hops., Nuuk
Dige = Psykiatrisk Center Digevej
FH = Frederiksberg Hospital
FrS = Frederikssund Hospital
Gent = Gentofte Hospital
Glo = Glostrup Hospital
Hels = Helsingør Hospital
Herl = Herlev Hospital
HH = Hvidovre Hospital
HH_psyk = Psykiatrisk Center Glostrup, afdeling Hvidovre
Hill = Hillerød Hospital
HS = Holbæk Sygehus
KH = Køge Hospital
KI = Komm. institutioner
LP = Lægepraksis
NS = Næstved Sygehus
PV = Psykiatrien Vest
RH = Rigshospitalet
Rosk = Roskilde Sygehus
SktH = Sankt Hans
SS = Slagelse sygehus
VO = Psykiatrien Vordingborg

Driftsinformation

Åbningstider

Telefon: 35 37 88 00

Receptionens åbningstider
Mandag - torsdag: kl. 12-17
Fredag: kl. 9-14

Uddannelse og HR's åbningstider
Man - tors. kl. 9-12 og 12.30-15
Fredag kl. 9-12 og 12.30-14